Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε η συνάντηση κοινοπραξίας του EMPASS και του CEDEFOP, στην οποία έδωσαν το παρών Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες, υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, ηγέτες της εκπαίδευσης και μαθητές από την Εσθονία, την Ελλάδα και την Ισπανία. Στόχος της; Να εξερευνήσουν το εξελισσόμενο τοπίο της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΚ), με έμφαση στο μέλλον των μικρο-διαπιστευτηρίων.

«Η ψηφιακή πιστοποίηση στην Ευρώπη, και πέρα από αυτή, προχωρά και οι πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν ότι τα μικρο-διαπιστευτήρια θα διαδραματίσουν ακόμη πιο κεντρικό ρόλο τα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο Jürgen Siebel, Εκτελεστικός Διευθυντής του CEDEFOP, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων τη σημασία της ενίσχυσης των δεξιοτήτων απασχολησιμότητας μέσω των μικρο-διαπιστευτηρίων, τον ρόλο τους στην προώθηση της μαθησιακής διαδικασίας και την αναγκαιότητά του στην επαγγελματική ζωή. Κύρια έμφαση δίνεται στα μικρο-διαπιστευτήρια και την κοινωνική ένταξη νέων και εργαζομένων από ευάλωτες ομάδες.

Η Αναστασία Πουλίου, εμπειρογνώμονας σε θέματα προσόντων και πιστοποιήσεων  και επαγγελματικής εκπαίδευσης, παρουσίασε το έργο του CEDEFOP για τα μικρο-διαπιστευτήρια, τη σημασία των εγκάρσιων δεξιοτήτων και ικανοτήτων και τα βασικά αποτελέσματα της ανάλυσης της αγοράς εργασίας που διεξήχθη. Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη διερεύνησης της ποικιλομορφίας των μη τυπικών μικρο-διαπιστευτηρίων, τον ρόλο και τη σημασία της διασφάλισης ποιότητας και της αναγνώρισης, συζητώντας τις βέλτιστες πρακτικές, τις προκλήσεις εφαρμογής και τις μελλοντικές κατευθύνσεις πολιτικής.

Εκπρόσωποι της Κοινοπραξίας EMPASS παρουσίασαν το έργο τους στον εκπαιδευτικό τομέα και τον αντίκτυπο των μικρο-διαπιστευτηρίων σε εθνικό επίπεδο. Στη συζήτηση που ακολούθησε, παρουσιάστηκαν οι βασικές προκλήσεις που σχετίζονται με την εφαρμογή και την αναγνώρισή τους.

Η Joanna Andrzejewska, Επικεφαλής Προγραμμάτων του JA Europe, παρουσίασε το μικρο-διαπιστευτήριο EmPass, τονίζοντας τη δομή, τη συνάφεια και τις δυνατότητες επέκτασής του. Τόνισε τη σημασία της συν-δημιουργίας και της αποδοχής αυτού από τις επιχειρήσεις διασφαλίζοντας την αξία τους τόσο για τους μαθητές όσο και για τους μελλοντικούς εργαζομένους. Η έμφαση στην εμπλοκή όλων των φορέων, εργοδοτών, ιδρυμάτων ΕΕΚ και μαθητών, υπήρξε αναγκαία στη δημιουργία της αρχικής αξιολόγησης και καθ’ όλη τη διάρκεια του σχεδιασμού, λειτουργώντας ως μια ενεργή κοινότητα για την επικύρωση και την υιοθέτησή του.

Στόχος του JA Greece είναι να προσφέρουμε στις νέες και τους νέους της επαγγελματικής εκπαίδευσης ένα “διαβατήριο” δεξιοτήτων, που θα αναγνωρίζεται από την αγορά εργασίας, διευκολύνοντας την ένταξη και επαγγελματική τους εξέλιξη.

Αυτή η συνεργατική συνάντηση σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα για την ευθυγράμμιση των ευρωπαϊκών εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών με τις δυναμικές ανάγκες της αγοράς εργασίας, δίνοντας έμφαση στην ενδυνάμωση των νέων, την καινοτομία, την ευελιξία και τη διά βίου μάθηση. Η Κοινοπραξία EMPASS αναγνωρίζει τον θεμελιώδη ρόλο του CEDEFOP στην προώθηση της κατανόησης, της εφαρμογής και της αναγνώρισης των μικρο-διαπιστευτηρίων στα κράτη μέλη και το θεωρεί ως πιθανό εταίρο σε αυτή τη διαδικασία.

Διαβάστε περισσότερα εδώ: https://jagreece.org/programs/empass/