Ακολουθεί το ρεπορτάζ του ανταποκριτή του ΑΠΕ-ΜΠΕ στην Πάτρα, Ηλία Κάνιστρα: 

Η Πάτρα ήταν ο επόμενος σταθμός για τo Junior Achievement Greece (JA Greece), το Εργαστήριο Επιχειρηματικότητας στη σχολική εκπαίδευση, όπου στο Πειραματικό Λύκειο του Πανεπιστημίου Πατρών, πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο ημερίδας, η παρουσίαση του προγράμματος για εκπαιδευτικούς.

Μάλιστα, κατά την παρουσίαση δόθηκε έμφαση στο βιωματικό πρόγραμμα της «Εικονικής Επιχείρησης» που υλοποιείται σε 120 χώρες σε όλο τον κόσμο για πάνω από 100 χρόνια και αποτελεί σημαντική εμπειρία για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

Τα προγράμματα του Junior Achievement Greece και τις ευκαιρίες επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών παρουσίασε ο γενικός διευθυντής, Αργύρης Τζικόπουλος, ο οποίος μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τόνισε ότι «η ανταπόκριση των εκπαιδευτικών στο σεμινάριο ήταν μεγάλη, ενώ συμμετείχαν και πολλοί εκπρόσωποι από τις διευθύνεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης».

Μάλιστα, όπως προσέθεσε, «οφείλω να τονίσω ότι η συμμετοχή ήταν μεγάλη, στο πλαίσιο πάντα της εφαρμογής των υγειονομικών μέτρων προστασίας από την COVID-19».

Σχετικά με την ημερίδα, είπε ότι «κάναμε μία προσπάθεια να ενημερώσουμε τόσο παλαιότερους, όσο και νεότερους εκπαιδευτικούς που δεν έχουν συμμετάσχει σε παλαιότερα προγράμματα μας και οφείλω να πω ότι έμειναν ενθουσιασμένοι, αφού παρακολούθησαν το πρόγραμμα μέχρι την ολοκλήρωσή του».

Παράλληλα, συνέχισε, «κάποιες ομάδες, μαθητές και εκπαιδευτικοί που είχαν συμμετάσχει σε παλαιότερα προγράμματα, είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη δουλειά τους και νομίζω ότι ήταν πολύ θετικό το αποτύπωμα της σημερινής εκδήλωσης».

Μιλώντας για την προσπάθεια που γίνεται αυτή την στιγμή στον οργανισμό, είπε ότι «είναι διπλή» και εξήγησε: «Η πρώτη είναι να προσεγγίσουμε στα προγράμματα του οργανισμού περισσότερους εκπαιδευτικούς και μαθητές. Η δεύτερη είναι να εκπαιδεύσουμε και να επιμορφώσουμε τους εκπαιδευτικούς, τόσο στις νέες παιδαγωγικές μεθοδολογίες και τις προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίζουν σήμερα, όσο και στη γενικότερη επιμόρφωσή τους, στο πλαίσιο των νέων προγραμμάτων σπουδών που έχει εξαγγείλει το υπουργείο Παιδείας. Για αυτό, στόχος μας είναι να τους δώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα εφόδια για την επόμενη ημέρα στην εκπαίδευση».

Επίσης, ο Αργύρης Τζικόπουλος ανέφερε ότι «μέσα από την διαλογική συζήτηση που έγινε, καταφέραμε να έχουμε περισσότερα αποτελέσματα από αυτά είχαν τεθεί ως στόχος για την σημερινή συνάντηση, ενώ και οι εκπαιδευτικοί αποκόμισαν περισσότερα οφέλη, σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό».

«Η σημερινή παρουσίαση», συνέχισε, «είχε εστιαστεί σε δύο πυλώνες» και προσέθεσε: «Ο πρώτος ήταν στο να μπορέσουν να παρουσιαστούν τα οφέλη των προγραμμάτων για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Ο δεύτερος ήταν το βιωματικό workshop, που είχε ως στόχο να εκπαιδεύσει τους εκπαιδευτικούς σε νέες μεθοδολογίες και πρακτικές, που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τόσο στην υλοποίηση τού προγράμματος, όσο και στην καθημερινότητά τους μέσα στην σχολική αίθουσα, όπως για παράδειγμα, παιδαγωγικές τεχνικές και μεθοδολογίες που μπορούν να εκμεταλλευθούν οι καθηγητές μέσα από την πράξη.

Κλείνοντας ο Αργύρης Τζικόπουλος επισήμανε ότι «η συμμετοχή και η ανταπόκριση στη σημερινή εκδήλωση μας έδωσε ώθηση και αισιοδοξία, ώστε να συνεχίσουμε πιο δυναμικά αυτό που κάνουμε τον τελευταίο χρόνο».

Το Junior Achievement είναι ένας παγκόσμιος οργανισμός που δραστηριοποιείται εφοδιάζοντας τους νέους με τις δεξιότητες και τις γνώσεις που χρειάζονται για να βγουν άρτια προετοιμασμένοι στο σύγχρονο επιχειρηματικό κόσμο. Το JA εμπνέει και προετοιμάζει τους νέους ώστε να πετύχουν στο αυριανό εργασιακό τους περιβάλλον, καλλιεργώντας την επιχειρηματική τους σκέψη και παράλληλα διασφαλίζοντας ότι διαθέτουν τα εργαλεία ώστε να είναι οικονομικά ικανοί ενήλικες. Στην Ελλάδα από το 2005 έχει εκπαιδεύσει περισσότερους από 92.000 μαθητές και φοιτητές και 4.000 εκπαιδευτικούς.