Διαγωνισμός Κοινωνικής Καινοτομίας – Social Innovation Relay

Το πρόγραμμα «Διαγωνισμός Κοινωνικής Καινοτομίας» (Social Innovation Relay), υλοποιείται σε παγκόσμιο επίπεδο από τον Οργανισμό Junior Achievement, και απευθύνεται σε μαθητές ηλικίας 15-18 ετών (Γ΄ Γυμνασίου & Λυκείου).

Γενική Περιγραφή

Ο Διαγωνισμός Κοινωνικής Καινοτομίας είναι ένα διαδραστικό, διαδικτυακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχεδιασμένο έτσι ώστε να ενθαρρύνει τους μαθητές να αναπτύξουν καινοτόμες ιδέες και λύσεις για τα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα και παράλληλα να τους δώσει τη δυνατότητα να καλλιεργήσουν δεξιότητες που χρειάζεται να αναπτύξουν για να γίνουν κοινωνικά υπεύθυνοι επαγγελματίες στο μέλλον. Οι μαθητές που συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα εξοικειωθούν με την έννοια της κοινωνικής καινοτομίας και παράλληλα θα αναπτύξουν τις δικές τους δημιουργικές και καινοτόμες λύσεις σε πραγματικά κοινωνικά προβλήματα.

Το πρόγραμμα υλοποιείται με την Έγκριση του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α., Αριθμ. Πρωτ. : Φ15/126969/Δ2

Υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Περιεχόμενο Προγράμματος

Στάδια υλοποίησης

Η διαδικασία υλοποίησής του είναι εύκολη, και απλή για τους συμμετέχοντες, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος υλοποιείται διαδικτυακά (online). Ενδεικτικά αναφέρουμε τα στάδια του προγράμματος, τα οποία ενδέχεται να διαφοροποιηθούν μερικώς στην προσπάθεια συνεχούς βελτίωσης του προγράμματος:

  1. Παρουσιάζεται μία -ή και περισσότερες- μελέτες περίπτωσης (case studies) στους μαθητές από τον εκπαιδευτικό της τάξης. Η παρουσίαση διαρκεί μια ώρα περίπου κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάζεται στους μαθητές μία επιτυχημένη περίπτωση μιας κοινωνικής επιχείρησης από το εκπαιδευτικό υλικό του προγράμματος. Στη διαδικασία αυτή ενθαρρύνεται η συμμετοχή των μαθητών με ερωτήσεις, με σκοπό να αναπτύξουν τις γνώσεις τους στον τομέα της κοινωνικής καινοτομίας και της κοινωνικής επιχειρηματικότητας.
  2. Στη συνέχεια δημιουργούν την ομάδα εργασίας τους που πρέπει να αποτελείται από 2 έως 4 μέλη και εγγράφονται στην πλατφόρμα ως ομάδα.
  3. Ακολούθως οι μαθητές απαντούν online στο Learning Hub σε ένα Quiz για την κοινωνική καινοτομία. Μόλις το ολοκληρώσουν, λαμβάνουν και μπορούν να εκτυπώσουν το ατομικό τους πιστοποιητικό.
  4. Η κάθε ομάδα ετοιμάζει και υποβάλλει online την δική της Κοινωνική Επιχειρηματική Ιδέα συμπληρώνοντας τη φόρμα στο Learning Hub προτείνοντας μία λύση πάνω σε κάποιο σύγχρονο κοινωνικό πρόβλημα.
  5. Οι προτάσεις αξιολογούνται και οι 20 καλύτερες ομάδες περνούν στο 2ο Στάδιο του προγράμματος, όπου θα συνεργαστούν με εθελοντές σε 2-3 ωριαίες συνεδρίες e-mentoring για την περαιτέρω ανάπτυξη των ιδεών τους.
  6. Οι 20 επιλεγμένες ομάδες υποβάλλουν online το Σχέδιο Κοινωνικής Επιχειρηματικής Ιδέας τους (Business Canvas), ως μία ολοκληρωμένη επιχειρηματική πρόταση προς αξιολόγηση.
  7. Κατόπιν αξιολόγησης, οι 10 καλύτερες ομάδες συμμετέχουν στον Τελικό Πανελλαδικό Διαγωνισμό, ο οποίος διεξάγεται online, παρουσιάζοντας την ιδέα της στην κριτική επιτροπή.
  8. Η νικήτρια ομάδα εκπροσωπεί την Ελλάδα στον Παγκόσμιο Τελικό διαγωνισμό που θα λάβει χώρα ομοίως online. Οι δέκα ομάδες θα χρειαστούν για τον διαδικτυακό τελικό διαγωνισμό μία powerpoint παρουσίαση, η οποία θα διαρκεί 3-4 λεπτά.

Μαθησιακοί Στόχοι

Οι μαθητές θα είναι σε θέση:

  • Κατανοήσουν σύγχρονες κοινωνικές προκλήσεις
  • Μπορέσουν να αναγνωρίσουν τις κοινωνικές προκλήσεις στο περιβάλλον τους
  • Μπορέσουν να αναγνωρίσουν υπάρχουσες δράσεις κοινωνικής καινοτομίας και κοινωνικής επιχειρηματικότητας και να εισαχθούν στις αρχές του κοινωνικού επιχειρείν
  • Αναπτύξουν και βελτιώσουν τις παρακάτω δεξιότητες: ΙΤ skills, Ομαδική Εργασία, Επικοινωνία, Δεξιότητες Παρουσίασης, Αυτοπεποίθηση, Κριτική και Δημιουργική σκέψη

Οφέλη για τους καθηγητές

  • Κατανόηση του πεδίου κοινωνικής καινοτομίας και κοινωνικής επιχειρηματικότητας
  • Εξοικείωση με τη χρήση online πλατφόρμας
  • Ικανότητα αναγνώρισης κοινωνικών καινοτομιών και αντίστοιχων δράσεων

Συχνές Ερωτήσεις

Το πρόγραμμα υλοποιείται αποκλειστικά διαδικτυακά.
Όχι, είναι προαιρετικό αλλά χρήσιμο για την άτυπη πιστοποίηση της γνώσης των εννοιών της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, που απόκτησαν οι συμμετέχοντες στη διάρκεια του 1ου σταδίου του SIR.
Δεν είναι απαραίτητο. Αρκεί να είναι μελλοντικά υλοποιήσιμη και βιώσιμη.
Βεβαίωση συμμετοχής θα λάβουν οι συμμετέχοντες που θα προκριθούν στη 2η φάση του προγράμματος, κατά την οποία καλούνται να αποτυπώσουν σε ένα business canvas την επιχειρηματική τους ιδέα.
Η εγγραφή γίνεται αποκλειστικά από τον/την υπεύθυνο/η καθηγητή/τρια, που θα υλοποιήσει το πρόγραμμα.

Get Inspired


Η διαδικασία εγγραφής εκπαιδευτικών για τη σχολική χρονιά 2023 – 2024 έχει ολοκληρωθεί!

Η διαδικασία εγγραφής ομάδων για τη σχολική χρονιά 2023 – 2024 έχει ολοκληρωθεί!